Radnica bude na webe zverejňovať odmeny mestských poslancov

21.03.2012 Prešov

Prešov 21. marca (TASR) – Mesačné odmeny väčšiny poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove budú v najbližších dňoch zverejnené na webovej stránke mesta. Občania tak budú mať možnosť sledovať, koľko peňazí ich volení zástupcovia dostanú z mestskej kasy.
Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová dnes pre TASR uviedla, že informácie o týchto finančných príjmoch mestských poslancov, môže radnica podľa zákona sprístupniť, lebo sú uhrádzané z verejného rozpočtu mesta Prešov. Pripomenula však, že platná legislatíva takúto povinnosť neukladá a preto podľa hovorkyne, mesto zatiaľ zverejní odmeny len poslancov, ktorí s tým súhlasili.
"Mesto sa takto rozhodlo na základe viacerých podnetov od občanov a médií, ktorí tieto údaje žiadali v rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Podnety na to, aby sa odmeny zverejňovali, dali aj viacerí poslanci," vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že informácie o vyplatených mesačných odmenách mestských poslancov od 1. januára 2012 budú sprístupnené na webovej stránke mesta.
"Údaje budú zverejnené od 27. marca v tabuľkovej forme. Budú tam uvedené odmeny za prácu a činnosť poslancov v jednotlivých orgánoch samosprávy mesta, to znamená mestské zastupiteľstvo, mestská rada, komisie mestského zastupiteľstva a výbory v mestských častiach," spresnila hovorkyňa.
Doplnila, že odmeny v hrubom príjme budú aktualizované každý mesiac a zatiaľ sa budú týkať 24 poslancov z 31-členného zastupiteľstva, ktorí súhlasili so zverejňovaním svojich odmien. Šesť poslancov sa podľa Gazdovej zatiaľ nevyjadrilo a poslanec René Pucher, ktorý je zároveň viceprimátorom, nepoberá odmenu, ale plat, v tabuľke figurovať nebude. Zverejnenie odmien členov MsZ na webe víta mestský poslanec Michal Kaliňák (Smer-SD). Konštatoval, že s požiadavkou, aby radnica pristúpila k tomuto kroku, sa na vedenie obrátil spolu s kolegom Igorom Andrejčákom na jeseň minulého roka.
"Budem netrpezlivo čakať, či budú odmeny poslancov v najbližších dňoch zverejnené na internete. Myslím si, že táto požiadavka je férová, aby ľudia ktorí volia svojich zástupcov, mali prehľad o ich pôsobení," povedal Kaliňák.
Poslanec Richard Drutarovský (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-híd) je presvedčený, že občania majú mať vedomosť o tom, aké odmeny a za akú činnosť ich poslanci poberajú, aby si tak vedeli sami vyhodnotiť, či si ich poslanci zaslúžia.
"Považujem však za dôležité, aby boli zverejňované odmeny všetkých poslancov, nielen tých, ktorí k tomu dali súhlas. Ak sa radnica rozhodla pre takýto postup, musí byť jednoznačný vo vzťahu ku všetkým poslancom. Navyše by to malo byť ošetrené nejakým záväzným uznesením," povedal Drutarovký.
 

Vyberte región